Zpět

Hlavní novinka z Juicyma

Proč nás Ruby on Rails baví už přes 11 let?

Proč nás Ruby on Rails baví už přes 11 let?

Když se ohlédneme zpět na naši cestu s Ruby on Rails (RoR), je to fascinující příběh, který začal před více než dekádou, a stále úspěšně pokračuje. Proč nás tento framework tak dlouho baví? Co dělá Ruby on Rails tak výjimečným? Pojďme si to rozebrat.

Co je Ruby on Rails?

🔶 Ruby – dynamický programovací jazyk, který vznikl v polovině 90. let. Tušíte, co bylo jeho hlavním cílem? Aby byl příjemný pro programátory.

🔶 Ruby on Rails – často zkracovaný jako RoR nebo Rails, je webový aplikační framework napsaný v jazyce Ruby a představený v roce 2004. Kladl si nelehký záměr – usnadnit a zrychlit vývoj webových aplikací. A podařilo se, mezi profíky si velmi rychle získal popularitu.

S Ruby on Rails od malých startupů k velkým projektům

My v Juicymo jsme na začátku v RoR psali jen malé projekty pro startupy. Většinou šlo o MVP (Minimum Viable Product) aplikace, které zahrnovaly základní administrativní rozhraní s databází a poskytnutým REST API pro frontendové nebo mobilní aplikace.

Zajímá vás, proč si právě tento framework na začátku získal naše srdce? Mohli jsme v něm rychle prototypovat a přinášet klientům funkční produkty v krátkém čase – a to bylo pro rychle rostoucí startupy klíčové.

Dařilo se nám, takže jsme postupně vyvíjeli stále větší a komplexnější aplikace. Protože Ruby on Rails není jen nástrojem pro prototypování a malé startupy. Správně navržené aplikace lze v tomto frameworku snadno modularizovat a škálovat. A právě to nám umožňuje klientům neříkat: „Ne, to nejde. Teď už to nemůžeme změnit, protože jsme s tím nepočítali

Dnes v Ruby on Rails píšeme obrovské projekty, které udržujeme v chodu a rozvíjíme už několik let. Pracujeme s různými typy databází, streamového zpracování, od SQL po NoSQL. OLTP i OLAP. Zpracováváme velká data, řešíme rozsáhlé synchronizace a napojení na další služby, informační systémy, frontendy, BI a mobilní aplikace. A Ruby nás baví stále stejně jako na začátku. 😁

Přednáška o vývoji v RoR na konferenci Webexpo

Na konferenci WebExpo jsme přednášeli o vývoji systému v Ruby on Rails pro Harley-Davidson.

Výhody pro vývojáře: rychlý a snadný vývoj

Jaké jsou největší přednosti jazyka Ruby a frameworku Ruby on Rails? Stručně řečeno: profíkům se v něm vyvíjí velmi dobře – rychle, snadno a efektivně. Začátečníci se v něm rychle zorientují a brzy dosáhnou vysoké produktivity, bez ohledu na velikost či složitost aplikace.

Ruby on Rails má navíc i další výhody:

⏭️ Rychlý vývoj a prototypování: Ruby on Rails podporuje rychlý vývoj díky dvěma klíčovým principům. Prvním z nich je konvence před konfigurací (Convention over Configuration), která poskytuje přednastavené standardy (konvence), a tím výrazně zjednodušuje práci vývojářům, protože eliminuje potřebu složité konfigurace.

Druhý princip, DRY (Don’t Repeat Yourself), zajišťuje, že kód se píše jen jednou, což vede k vytváření modulárních a znovupoužitelných aplikací. Díky tomu se vývojáři mohou soustředit na jedinečné aspekty aplikace, urychlení vývoje a snazší údržbu kódu.

📈 Komplexní nástroj a ekosystém: Rails poskytuje širokou škálu nástrojů a knihoven, které usnadňují vývoj webových aplikací. Díky tomu jsou v něm vývojáři velmi produktivní. Soustředí se jen na zajímavé problémy a neřeší stále dokola to samé, například jak naimplementovat přihlašování, napojení na databázi nebo pokrýt aplikaci testy.

👩‍💻 Snadná integrace: RoR se velmi dobře integruje s dalšími technologiemi, například s frontendovými frameworky jako jsou Vue.js nebo React.

🚀 Robustní produkce: Při nasazení do produkčního prostředí je zásadní spolehlivost použitých knihoven. Ty musí umět ustát vysokou zátěž a čelit výzvám, které přináší skutečně masivní produkční nasazení. To se netýká jen hlavního frameworku (v našem případě Rails), ale také kvality knihoven, zejména těch, které zpracovávají velké objemy dat. Mezi naše favority patří například Karafka a Sidekiq.

💰Na trhu levněji a rychleji: Díky rychlému vývoji a vysoké produktivitě vývojářů se v něm vyvinuté produkty dostanou na trh rychleji a za nižší náklady.

Výhody pro firmy: v RoR napíšeme cokoliv

A teď můžete hádat, co dalšího na RoR tak moc oceňujeme – my i naši zákazníci. Zatím jsme nenarazili na limit, co by se v něm nedalo napsat! A to je zásadní. Především pro firmy, které hledají specifické a inovativní řešení.

✅ Můžeme fungovat s jakoukoliv databází a napojit se na jakýkoliv systém.
✅ Jsme schopni aplikaci nasadit do rozličných typů prostředí.
✅ Díky jeho modularitě se snadno přizpůsobíme specifickým potřebám každého projektu, umíme i rozšířit jeho možnosti.
✅ Jsme efektivní a dodáváme aplikace velmi rychle.
✅ Dodáme veškerý potřebný servis pro běh aplikace.

Silná komunita a stabilní aktualizace

Víte, co je pro programátory zásadní? Rozvoj a aktualizace, na které se můžou spolehnout.

Rails se neustále aktivně rozvíjí a pravidelně vydává aktualizace – díky kterým zůstává aktuální a bezpečný. Jen v roce 2023 byly vydány desítky aktualizací, což ukazuje, že framework vývojáři nejen udržují, ale také pravidelně vylepšují. Silná a aktivní komunita kolem Rails neustále přináší nové knihovny a nástroje.

Budoucnost Ruby on Rails

V Česku zatím není tolik vývojářů, kteří v RoR pracují. Mnohem populárnější je v zahraničí. To ale neznamená, že je u nás tato technologie nová. Naopak, funguje tu už roky. Takže když chce firma převzít projekt do vlastního vývoje, vývojáře najde bez problému.

Ruby je totiž jednoduchý jazyk a není problém se ho naučit, pokud už umíte programovat například v Pythonu. Vše je v něm přehledně zdokumentované a všichni RoR vývojáři píší stejně, protože dodržují dobře definované konvence.

A budoucnost? Jak už bylo řečeno, v zahraničí se Ruby on Rails využívá mnohem častěji. Například ve Velké Británii ho najdete jak mezi startupisty tak ve velkých firmách jako GitHub, GitLab, Shopify nebo Airbnb. To jen potvrzuje, že je to kvalitní jazyk a framework, který má zářnou budoucnost.

Nám v Juicymo Ruby on Rails již přes 11 let poskytuje vše, co potřebujeme k efektivnímu a úspěšnému vývoji aplikací a systémů. Nejsme limitováni a dodáváme i velmi specifická a náročná řešení. A právě proto nás i naše zákazníky tolik baví.

Hledáte řešení, které dodáme rychle, a které dokáže splnit vaše specifické potřeby?
Zavolejte nám, probereme to.

Máte nápad na projekt? Pojďme se potkat.

Hledáte technologického partnera pro vytvoření informačního systému
nebo pomoc s digitalizací? Rádi se nad vaším projektem potkáme.

Rádi bychom používali soubory cookie a skripty třetích stran, abychom zlepšili funkčnost těchto webových stránek.

Souhlasím Pouze nezbytné