Zpět

ZE SVĚTA VÝVOJE

Krabicový software, nebo vývoj softwaru na míru?

Krabicový software, nebo vývoj softwaru na míru?

Když potřebujete do své organizace nasadit nový software, často stojíte před otázkou: Existuje již nějaké standardizované řešení na trhu (krabicový software nebo-li „krabicák“), který je hned teď připraven k použití? Nebo vaše firma potřebuje něco speciálního, co stávající softwarová řešení pravděpodobně nepokrývají?

Pojďme se společně podívat na to, co byste měli zvážit při výběru nového softwaru, aby naplno vyhovoval vašim i zákaznickým potřebám.

Krabicák: Rychlá cesta k řešení

Krabicové řešení je jako nákup hotového jídla v supermarketu. Je pro vás připraveno v chlaďáku v hezké krabičce s designovým obalem. Řešení je to jednoduché, rychlé a pravděpodobně levnější. Ale co když máte chuť na něco speciálního? Nebo na něco, co nikdo jiný nemá? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody krabicového softwaru:

Výhody krabicového software:

✅ Můžete si předem vyzkoušet, zda opravdu vyhovuje vašim potřebám.
✅ Nasazení ve firmě bude obvykle velmi rychlé.
✅ Má nižší vstupní pořizovací cenu.

Nevýhody krabicového software:

❌ Má omezené možnosti přizpůsobení vašim potřebám.
❌ Může být postupně nákladnější v dlouhodobém horizontu, jak se rozšiřuje jeho používání ve firmě.
❌ Nenabízí individuální řešení. Musíte se spokojit s předpřipravenými funkcionalitami a rozšířeními a doufat, že vývojáři software přidají požadované vlastnosti.
❌ Možné limitování v napojení na další služby. V budoucnu můžete potřebovat využít řešení třetích stran, která vytvoří další náklady.

Vývoj softwaru na míru: To nejlepší jídlo s ingrediencemi podle vaší chuti

Vývoj softwaru na míru je jako mít osobního kuchaře, který přesně ví, co máte rádi, a přizpůsobí jídlo vašim (dnešním i budoucím) potřebám. Máte specifické požadavky? Chcete, aby software rostl s vaší firmou? Pak je vývoj softwaru na míru pro vás to pravé ořechové.

Výhody vývoje software na míru:

✅ Unikátní řešení, které splní specifické požadavky vás a vaší firmy.
✅ Flexibilní systém, který se během vývoje plně přizpůsobí vašim potřebám.
✅ Možnost neomezeného rozšiřování, software tak poroste s vaší firmou.
✅ Řešení bude vaše a pod vaší kontrolou. Nemůže se stát, že by vám někdo ukončil podporu nebo vám ho příští měsíc zavřel.

Nevýhody vývoje software na míru:

❌ Vyšší náklady na vývoj a údržbu.
❌ Řešení je třeba velmi dobře rozmyslet a neobejde se bez časové investice z vaší strany.
❌ Potřebujete důkladně vybrat dodavatele nebo zajistit interní kapacity, což má své výhody i nevýhody.

Představte si svou firmu za 5 let

Máte jasnou představu, co za software potřebujete nyní. Ale co za pět let? Bude váš software stále stačit? Co když se vaše firma rozroste nebo otevřete novou pobočku v zahraničí? Jak se změní podmínky na trhu? Vývoj softwaru na míru s vámi poroste a přizpůsobí se vašim aktuálním i budoucím potřebám. To u krabicového softwaru možné není.

Napojení na služby: Jste připraveni na budoucnost?

Plánujete napojení na další služby či systémy? S krabicovým řešením se může stát, že narazíte na limity napojení nebo aplikace za pár let ukončí svůj provoz. Vývoj softwaru na míru vám umožní přizpůsobit a implementovat vše přesně podle vašich představ. Uvažujete o větším škálování? I zde má vývoj softwaru na míru navrch.

Námitka: Není to vyzkoušené

Jedním z nejčastějších argumentů proti softwaru na míru je, že si ho nemůžete předem vyzkoušet. Krabicové řešení je jistota, někdo ho používá a můžete si přečíst recenze od jiných uživatelů. Ale vývoj softwaru na míru vám umožní testovat a upravovat projekt průběžně. Stačí si jen vybrat správného dodavatele, který má dobré reference a zkušenosti.

Testujeme a měníme podle potřeb

S vývojem softwaru na míru jste součástí celého procesu od začátku do konce. Během vývoje neustále komunikujete s dodavatelem a projekt se upravuje podle vašich aktuálních potřeb. Výsledný produkt může být úplně jiný, než jste si původně představovali, ale bude přesně odpovídat vašim aktuálním požadavkům.

Pokud hledáte řešení, které:

  1. Nemá jasně vymezené hranice.
  2. Nejste si jisti, jak má finální produkt vypadat.
  3. Tušíte, že ho budete upřesňovat za běhu.
  4. Nebo přesně nevíte, co chcete…

…pak je to jasné. Potřebujete vývoj softwaru na míru.

Krabicové řešení se může časem prodražit

Pořizovací cena u krabicového řešení bývá nižší, ale v dlouhodobém horizontu vás může vyjít dráž.

Zvažte, jestli potřebujete další rozšíření nebo napojení na další služby, která nemusí být v ceně. A jak to vypadá s aktualizacemi, jsou v ceně, nebo s sebou nesou další náklady? Jak to bude s takovým řešením, pokud bude aplikaci používat ne jeden uživatel, ale celá firma? Pokud budete používat aplikaci více a více, je možné, že budete muset přejít do vyššího cenového tarifu. A to se vám v dlouhodobém horizontu může prodražit.

Myslete do budoucna

Nekoukejte jen na prvotní náklady, ale zvažte návratnost celé investice a dlouhodobé přínosy. Vývoj softwaru na míru je dražší, ale dlouhodobě přináší vaší firmě vyšší hodnotu, protože je flexibilní a reaguje na vaše konkrétní požadavky. My jsme za 11 let zkušeností viděli již několik případů, kdy se firmám pořízení krabicového produktu jen kvůli nižší počáteční investici vymstilo. Výběr vašeho řešení by neměl být jen o ceně.

Suma sumárum

Krabicový software: Vývoj softwaru na míru:
✔️ Možnost předem vyzkoušet.
✔️ Rychlejší nasazení.
✔️ Nižší pořizovací cena.
✔️ Unikátní řešení, které splňuje vaše specifické požadavky.
✔️ Flexibilní systém, který se vám přizpůsobí.
✔️ Řešení plně pod vaší kontrolou se všemi přínosy a výhodami.

A jak to vidíte vy?


Nejste si jisti? Kontaktujte nás a společně najdeme optimální řešení.

Máte nápad na projekt? Pojďme se potkat.

Hledáte technologického partnera pro vytvoření informačního systému
nebo pomoc s digitalizací? Rádi se nad vaším projektem potkáme.

Rádi bychom používali soubory cookie a skripty třetích stran, abychom zlepšili funkčnost těchto webových stránek.

Souhlasím Pouze nezbytné